Sekrety mnichów

Kaczka z polentą w sosie z marakui (Odcinek 15)

 Składniki na  4 porcje:

sos z marakui

puree z marakui                        100g

melasa z trawy trzcinowej         20g

anyż                                            dwie gwiazdki

tymianek

 cukier

karmelizowane jabłko

jabłko

cukier                                       50g

goździki                                   5            

ziemniak

Przygotowanie:

Filet z kaczki oczyszczamy z błon i nacinamy skórę. Mięso wkładamy do ziół i przypraw na min 5 godzin. Smażenie kaczki rozpoczynamy na zimnej patelni. Smażymy na wolnym ogniu, zaczynając  od strony skóry, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Wytapiającym się tłuszczem polewamy mięso i smażymy ok. 8 minut, mięso ma być lekko różowe.

Mleko zagotować, dodać kaszę kukurydzianą, doprawić i zagotować. Wylać na blachę i pozostawić do wystudzenia. Potem polentę pokroić i obsmażyć na maśle do uzyskania złotego koloru.

Karmelizujemy cukier, dodajemy melasę, tymianek i anyż oraz puree z marakui , wszystko gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.

Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Karmelizujemy cukier i dodajem jabłko i goździki. Wszystko podgrzewamy i mieszamy aż jabłko będzie karmelowe.

Ziemniaka obrać ze skóry i pokroić w bardzo cienkie plastry. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.