Sekrety mnichów

Polędwiczki wieprzowe, puree cebulowe, sos żurawinowy (Odicnek 16)

Składniki na  4 porcje:

Polędwiczki wieprzowe    0,6 kg

Marynata

Czosnek                            2 ząbki

Tymianek świeży             gałązka

Rozmaryn świeży            kilka listków

Liść laurowy                      4

Ziele angielskie                  10-12

Sól

Pieprz

Oliwa

Puree cebulowe

Masło                                 100g

Cebula biała                       1

Białe wino                           100ml

Śmietana 30%                   100ml

Tymianek  świeży              gałązka

Sos żurawinowy

Cukier                                  50g

Czerwone wino                   100ml

Sok żurawinowy                  100ml

Żurawina świeża                  50g

Ziemniaczki

Ziemniaki                                0,5kg

Masło klarowane                  200g

Tymianek świeży                  gałązka

Crunch z cebuli

Cebula szalotka                       1

Mąka ziemniaczana              50g

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Polędwiczki wieprzowe oczyścić z błon, zioła i czosnek posiekać, dodać liście laurowe, ziele angielskie, oliwę i dokładnie obtoczyć mięso w marynacie. Zostawić na kilka godzin, aby nabrało intensywnego smaku i aromatu. Po zamarynowaniu, mięso obsmażamy na patelni z każdej ze stron na lekko brązowy kolor, dodajemy masło i smażymy ok. 6-8 min na wolnym ogniu cały czas podlewając tłuszczem.

Puree cebulowe

Cebulę kroimy w piórka, wkładamy do garnka z dodatkiem masła i smażymy na wolnym ogniu aż się skarmelizuje. Dolewamy białego wina i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietanę, tymianek i sól. Wszystko gotujemy  aż śmietana zacznie gęstnieć. Gotową cebulę miksujemy i pocieramy przez drobne sito.

Sos żurawinowy

Cukier roztapiamy na karmel zalewamy czerwonym winem i redukujemy o połowę. Dodajemy sok żurawinowy oraz świeżą żurawinę. Wszystko gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.

Ziemniaczki

Ziemniaki obieramy ze skóry nadajemy im żądany przez nas kształt i formę. Wkładamy do masła klarowanego i na wolnym ogniu smażymy z dodatkiem soli i tymianku.

Crunchy cebulowe

Szalotkę siekamy na drobną kostkę, oprószamy mąką ziemniaczaną i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż stanie się złota. Wyciągamy na papier i osuszamy, aby była chrupiąca.