Sekrety mnichów

Tatar z tuńczyka, musztarda ananasowa (Odcinek 18)

Składniki na 4 porcje:

polędwica z tuńczyka     400g

avocado – połówka

czerwona cebula

imbir ok. 1 cm

koperek

sos rybny

sok z cytryny

Musztarda ananasowa

ananas                            połówka

cebula  szalotka

masło                              50g

cukier                              20g

musztarda dijon            50g

kolendra                          kilka listków

chili bez pestek              1

Przygotowanie:

Polędwicę z tuńczyka oczyszczamy z błon, kroimy w drobną kostkę. Avocado obieramy, kroimy w kostkę podobnej grubości. Cebulę, imbir i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, sosem rybnym, sokiem z cytryny i wszystko mieszamy.

Musztarda ananasowa

Szalotkę siekamy i podsmażamy na złoty kolor na maśle, dodajemy cukier i karmelizujemy. Gdy cukier się roztopi, dodajemy pokrojonego na kawałki ananasa, świeże chili, musztardę dijon, kolendrę. Dusimy 10-15 min. aż ananas będzie miękki. Wszystko blendujemy i przecieramy przez sito.