Sekrety mnichów

Gravlax z łososia, guacamole z avocado, puder z oliwy (Odcinek 21)

Składniki na 4 porcje:

Gravlax

łosoś filet                           400g

sól                                      150g

cukier                                 150g

koperek                              1 pęczek

skórka z 1 cytryny

Guacamole z avocado

avocado                              2

sok z 1 cytryny

miód                                     5ml

Puder z oliwy

oliwa extra vergine              20g

maltodextryna                     10g

Galaretka z ogórka

ogórek                                  2

cukier                                   100g

woda                                    100ml

agar-agar                             4g

Gravlax

Łososia czyścić ze skóry i z ości, obtoczyć w startej skórce z cytryny, z koperkiem i zasypać mieszanką soli z cukrem tak, aby zakryć w całości rybę.

Guacamole z avocado

Avocado obrać ze skórki, pozbyć się pestki i zmiksować na jednolitą masę z pozostałymi składnikami. Przetrzeć przez sito.

Puder z oliwy

Mieszamy oliwę z maltodekstryną i delikatnie solimy

Galaretka z ogórka

Ogórki obrać, wyrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Cukier i wodę zagotować i wymieszać z sokiem z ogórka i agarem. Wszystko razem zagotować. Wylać na blachę do wystygnięcia.