Sekrety mnichów

Policzki wieprzowe, młode ziemniaki i nowalijki, puree z palonej kapusty (Odcinek 22)

Składniki na 4 porcje:

policzki wieprzowe              800g

cebula                                150g

marchew                            100g

seler                                  100g

czosnek                             20g

czerwone wino                  200ml

liść laurowy                        3

ziele angielskie                   10 ziaren

sól

pieprz

masło                                  100g

Ziemniaki i nowalijki

ziemniaki młode                  300g

rzodkiewka                         8 sztuk

groszek cukrowy                100g

szparagi                             12 sztuk

kalafior                               1

koperek                              1 pęczek

Puree z kapusty

kapusta biała                      500g

masło                                  100g

śmietana 30%                    100ml

sól

pieprz

Przygotowanie:

Policzki wieprzowe i sos

Policzki wieprzowe oczyści z błon i obsmażyć na złoty kolor. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie usmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Policzki i warzywa zalać w garnku czerwonym winem i płyn zredukować o połowę. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą, by zakryć policzki. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ugotowane policzki wyjąć z płynu. Sos odcedzić od wygotowanych warzyw i zredukować. Pod koniec dodać zimne masło, żeby sos stał się kremowy.

Ziemniaki i nowalijki

Warzywa ugotować do miękkości i zahartować, żeby zachowały ładne kolory i chrupkość. Młode ziemniaki podsmażyć na maśle i posypać koperkiem.

Puree z kapusty

Kapustę poszatkować. Masło roztopić w szerokim garnku i dodać kapustę. Smażyć aż stanie się brązowa i miękka. Dodać śmietanę, przyprawy zmiksować. Przetrzeć przez sito.