Sekrety mnichów

Mus z białej czekolady (Odcinek 29)

Składniki:

Mus z czekolady

- żółtko

- cukier puder               50g

- budyń                         10g

- biała czekolada           300g

- mleko                          150 ml

- wanilia                         0,5 szt.

- śmietana ubita 36%    650g

- żelatyna                      2,5g

- galangal suszony         30g

Chrupka kakaowa

- cukier                           50g

- woda                            50g

- kakao                           20g

- orzechy laskowe          50g

- maliny                           50g

- mięta

Przygotowanie:

Mleko gotujemy z galangalem i wanilią, żółtko ucieramy z budyniem i cukrem. Zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy roztopioną czekoladę, żelatynę i mieszamy. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby mus stężał.

Cukier, wodę i kakao gotujemy na gęstą masę. Wylewamy na papier do pieczenia, równo rozprowadzamy i pieczemy przez 8 minut w 170 st. C.

Orzechy laskowe prażymy, obieramy ze skóry i siekamy.