Sekrety mnichów

Szparagi, żółtka confit, chips z parmezanu (Odcinek 17)

Składniki na 4 porcje:

szparagi zielone              pęczek

masło                                80g

natka pietruszki

sól

4 jajka                                200ml

olej

parmezan

szynka parmeńska

Przygotowanie:

Szparagi opłukać pod bieżącą wodą. Okroić zdrewniałą część  i obrać ze skóry. Wrzucić na wrzątek z dodatkiem soli gotować około 1 min., by po ugotowaniu były chrupiące. Wyciągnąć z wrzątku do wody z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć szparagi na złoty kolor. Doprawić solą i posypać natką pietruszki.

Żółtka oddzielić od białek, delikatnie włożyć do oleju i gotować w temperaturze 64 stopni przez 30 min.

Starty parmezan  wysypać na rozgrzaną patelnię i delikatnie smażyć aż powstanie chrupiący chips.