Sekrety mnichów

Gołąbki z jagnięciną (Odcinek 34)

Składniki:


Gołąbki

- kapusta włoska     1 szt.

- łopatka jagnięca    0,3 kg

- kasza gryczana      0,1 kg

- cebula szalotka      0,1 kg

- masło                     0,08 kg

- mięta


Sos

- cebula szalotka      0,1 kg

- masło                     0,2 kg

- śmietana 30%        0,15 kg

- mleko kokosowe     100 ml

- cynamon

- kumin

- kardamon

- gałka muszkatołowa


Przygotowanie:


Gołąbki

Kapustę włoską rozrywamy na pojedyncze listki i parzymy we wrzątku.

Łopatkę jagnięcą mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną oraz z przesmażoną na maśle szalotką i posiekaną miętą.

Sparzone liście kapusty faszerujemy masą, formując je w kształt "gołąbków".

Gołąbki najlepiej gotować na parze przez 2 godziny, przed podaniem zalecane jest ich podsmażenie na maśle.


Sos


Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, zalewamy śmietaną oraz mlekiem kokosowym, dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu, aż sos nam zgęstnieje.

Doprawiamy solą i odrobioną cukru, następnie wszystko razem blendujemy i przecieramy przez sito, by sos był jednolity.