Krakowskie obwarzanki (Odcinek 35)
Składniki:
- mąka 1 kg
- mleko 600 ml
- drożdże 40g
- sól 30g
- cukier 40g
- masło 50g
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do temp. 35 st. C, rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki, rolujemy i zawijamy w kształt obwarzanka, rzucamy na wrzątek, trzymamy w nim ok. 10 sekund. Ciepłe ciasto układamy na blachach do pieczenia, smarujemy żółtkiem ze śmietaną i posypujemy przyprawami.
Pieczemy 10-12 min. w temp. 170 st. C.
![Polędwiczka cielęca z purée selerowym (Odcinek 36)](https://s6.tvp.pl/images2/6/7/5/uid_67505e61e8e7be1c9729fa31dd3d47611544540830203_width_407_play_0_pos_0_gs_0_height_229.jpg)
![](http://s.tvp.pl/files/ss1_2016/gfx/play.png)
Polędwiczka cielęca z purée selerowym (Odcinek 36)
![Gołąbki z jagnięciną (Odcinek 34)](https://s6.tvp.pl/images2/f/b/4/uid_fb4ee8e41c89ed335cee959274c60af21541421790756_width_407_play_0_pos_0_gs_0_height_229.jpg)
![](http://s.tvp.pl/files/ss1_2016/gfx/play.png)
Gołąbki z jagnięciną (Odcinek 34)
![Potrawka z warzywami i ciecierzycą (Odcinek 33)](https://s3.tvp.pl/images2/3/a/3/uid_3a3474fe56148e49ef102ba6894279751540811088622_width_407_play_0_pos_0_gs_0_height_229.jpg)
![](http://s.tvp.pl/files/ss1_2016/gfx/play.png)