Sekrety mnichów

Sarna z pszenicą (Odcinek 27)

Składniki:

Comber z sarny

- comber z sarny 0,6 kg

- masło 0,1 kg

- oliwa 50ml

Marynata do sarny

- cebula czerwona 0,3 kg

- wino czerwone 0,3 l

- rozmaryn 2 gałązki

- czosnek 1 ząbek

- jałowiec 5 ziaren

- goździki 20 szt.

Pszenica

- pszenica łuskana 150g

- cebula 50g

- oliwa 30ml

- marchew 50g

- seler 50g

- białe wino 50ml

- śmietana 30% 80ml

- natka pietruszki

Chips z pietruszki

- korzeń pietruszki

Konfitura z jarzębiny

- jarzębina 0,1 kg

- cukier 0,15 kg

- woda 0,1 l

Przygotowanie:

Comber z sarny, marynata

Cebulę podsmażyć i zalać winem, dodać pozostałe składniki i gotować ok. 5 min. Do zimnej zalewy włożyć oczyszczony comber z sarny.

Marynować minimum 2 dni.

Przed podaniem obsmażyć na maśle ok. 3 minut.

Pszenica

Cebulę posiekać bardzo drobno, zeszklić na oliwie, dodać pszenicę i podsmażyć. Zalać winem i dodać warzywa.

Podlewać bulionem warzywnym i gotować do miękkości.

Przed samym podaniem dodać śmietanę i natkę pietruszki.

Chips z pietruszki

Korzeń pietruszki obrać i pokroić w cienkie plastry. Gdy pietruszka obeschnie, smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Konfitura z jarzębiny

Świeżą jarzębinę należy przemrozić kilka dni. Taką ugotować z cukrem i wodą na wolnym ogniu aż zgęstnieje.