Sarna z pszenicą (Odcinek 27)
Składniki:
Comber z sarny
- comber z sarny 0,6 kg
- masło 0,1 kg
- oliwa 50ml
Marynata do sarny
- cebula czerwona 0,3 kg
- wino czerwone 0,3 l
- rozmaryn 2 gałązki
- czosnek 1 ząbek
- jałowiec 5 ziaren
- goździki 20 szt.
Pszenica
- pszenica łuskana 150g
- cebula 50g
- oliwa 30ml
- marchew 50g
- seler 50g
- białe wino 50ml
- śmietana 30% 80ml
- natka pietruszki
Chips z pietruszki
- korzeń pietruszki
Konfitura z jarzębiny
- jarzębina 0,1 kg
- cukier 0,15 kg
- woda 0,1 l
Przygotowanie:
Comber z sarny, marynata
Cebulę podsmażyć i zalać winem, dodać pozostałe składniki i gotować ok. 5 min. Do zimnej zalewy włożyć oczyszczony comber z sarny.
Marynować minimum 2 dni.
Przed podaniem obsmażyć na maśle ok. 3 minut.
Pszenica
Cebulę posiekać bardzo drobno, zeszklić na oliwie, dodać pszenicę i podsmażyć. Zalać winem i dodać warzywa.
Podlewać bulionem warzywnym i gotować do miękkości.
Przed samym podaniem dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Chips z pietruszki
Korzeń pietruszki obrać i pokroić w cienkie plastry. Gdy pietruszka obeschnie, smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Konfitura z jarzębiny
Świeżą jarzębinę należy przemrozić kilka dni. Taką ugotować z cukrem i wodą na wolnym ogniu aż zgęstnieje.