Sekrety mnichów

Perliczka palce lizać (Odcinek 28)

Składniki:

- filet z perliczki         4 szt.

- kasza gryczana      150g

- cebula                     50g

- oliwa                       30g

- marchew młoda      4 szt.

- szparagi zielone      8 szt.

- masło                      100g

- natka pietruszki       1 pęczek

Żel z marchwi

- sok z marchewki       500ml

- puree z marakui       50ml

- agar                          3g

Przygotowanie:

Perliczka

Filet z perliczki oczyszczamy, marynujemy w przyprawach i ziołach, odstawiamy na kilka godzin. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodajemy masło i polewamy z każdej ze stron, aby nadać mięsu złotego koloru.

Żel z marchwi

Sok z marchewki redukujemy na ogniu aż zostanie nam 250 ml, dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty. Dodajemy puree z marakui i agar, doprowadzamy do zagotowania. Gotowy sok wylewamy na blachę, aby wystygł. Gdy wystygnie blendujemy na gładką masę.

Chips z kaszy

Kaszę gryczaną należy rozgotować, zblendować, rozsmarować bardzo cienko i wysuszyć. Po wysuszeniu pokroić i smażyć na głębokim tłuszczu.

Kasza

Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać kaszę gryczaną, podsmażyć ok. 1 min., zalać bulionem, doprawić i gotować do miękkości.

Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i zimne masło, aby kasza nabrała kremowej konsystencji.

Marchew i szparagi

Młodą marchew dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania w lekko osolonej wodzie.

Szparagi obieramy i blanszujemy.

Przed podaniem warzywa obsmażamy na maśle i doprawiamy solą i pieprzem.