Sekrety mnichów

Ciasto ucierane z rabarbarem (Odcinek 30)

Składniki:

Ciasto

- mąka pszenna 300g

- mąka orkiszowa 450g

- cukier 250g

- jajka 8 szt.

- masło 400g

- laska wanilii

- soda oczyszczona 0,5 łyżeczki

- rabarbar 0,5 kg

- migdały płatki 0,1 kg

Kruszonka

- mąka pszenna 70g

- masło 50g

- cukier 50g

Pudding czekoladowy

- żółtko

- skrobia 30g

- cukier puder 110g

- czekolada gorzka

- śmietana 260g

- mleko 500 ml

- żelatyna 4g


Przygotowanie:

Ciasto

Jajka ucieramy z cukrem, masłem oraz ziarnami wanilii aż powstanie puszysta masa, następnie powoli dosypujemy mąkę oraz sodę, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia, na wierzchu rozkładamy rabarbar i posypujemy migdałami oraz kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 45 minut.

Pudding czekoladowy

Żółtko ucieramy ze skrobią i cukrem pudrem. Mleko i śmietanę gotujemy. Gorącym płynem zalewamy żółtka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i namoczoną wcześniej żelatynę.

Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy ok. 4 min. w kąpieli wodnej. Podajemy wystudzone.