Sekrety mnichów

Kopytka ziemniaczane z szalotką i smażoną kapustą (Odcinek 32)

Składniki:

Kopytka

- ziemniaki ugotowane 500g

- mąka pszenna 150g

- skrobia 40g

- jajka 2 szt.

- sól

Puree z wędzonej szalotki

- masło 60g

- śmietana 30% 100g

- cebula szalotka 300g

- tymianek 2 gałązki

- sól

Kapusta smażona

- kapusta włoska 1 szt.

- masło 70g


Przygotowanie:

Kopytka

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

Formujemy w wałeczek i kroimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut. Przed podaniem podsmażamy na maśle i posypujemy natką pietruszki. Doprawiamy.

Puree z wędzonej szalotki

Szalotkę siekamy i smażymy bardzo powoli na maśle z tymiankiem i solą, aby wyciągnąć jak najwięcej słodkości z cebuli. Pod koniec dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy. Zaczynamy wędzić. Po uwędzeniu blendujemy na puree.

Kapusta smażona

Kapustę oczyszczamy z pierwszych grubych liści i gotujemy w całości w mocno osolonej wodzie do miękkości - ok. 15-20 min. Ugotowaną kapustę przekładamy do wody z lodem, po całkowitym wystudzeniu, odciskamy nadmiar wody, kroimy na mniejsze porcje i smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru.